"Липсва желание, не време", каза правосъдният министър по повод създаването на механизъм за контрол на главния прокурор

"С мен не са водени разговори да остана на поста". Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков на брифинг във ведомството във вторник.

Той обясни, че е оказал натиск да бъдат приети промените в два закона - за съдебната власт и НПК, с които се създава механизъм за контрол на главния прокурор.

Преди края на 48-ото НС: Без шанс механизмът за главния прокурор да бъде приет

“Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Това е така - ще продължа да упражнявам натиск, докато в държавата няма никой над закона. Този натиск трябва да продължи. Ако разбрахме нещо през изминалите месеци, то е, че без това няма да има промяна”, заяви още Зарков.

Той е убеден, че законът ще бъде приет, защото следващият парламент ще бъде принуден да го гледа и да го одобри. „Избирателите ще го задължат”, допълни правосъдният министър.

„Законът не е импровизация. Стигнахме много по-далеч от тези преди нас. Липсва желание, не време”, каза Зарков. И добави, че в нито една парламентарно представена партия няма желание за въвеждане на механизми за разследване на обвинител номер 1.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

На правна комисия в парламента днес трябваше да бъде обсъден механизмът, но тъй като ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" напуснаха заседанието, дискусията така и не се състоя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.