По-важно е обаче да покажем, че нямаме орган, който да е безконтролен, допълни зам.-министърът на правосъдието

Най-късно до юни 2023 г. законопроектът за промени в съдебната власт трябва да стане закон и ако не се случи, възможно е да се забавят парите по ПВУ или окончателно да бъдат загубени. Става дума за стотици милиони евро. По-важно е обаче да покажем, че нямаме орган, който да е безконтролен и с големи правомощия. Това каза Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието, за "Твоят ден".

Приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт

По думите му Министерството на правосъдието е било настоятелно за правосъдната реформа. "Законопроектът беше вкаран на 30 декември. В първоначалния си вариант беше готов в края на юли 2022 г. Имаше споразумение с Венецианската комисия преди законопроектът да влезе в парламента, тя да даде своята експертна оценка. На 24 октомври официално излезе доклада ѝ с анализ и препоръки. След това ние работихме по подобряването на законопроекта. Чакахме и решението на Комитета на министрите в Европа и ЕСПЧ. След като излязоха с положително становище на 10 декември поставихме проекта на обществено обсъждане, което на 19-ти приключи. На 23 декември е гласуван на МС, на 29 декември е вкаран в НС", обясни хронологията той. 

Според него механизмът за разследване на главния прокурор чрез независим магистрат е важен, но не е единственият. "Около 70 казуса общо се решават със законопроекта. Опитваме се и да намалим абсолютната власт на главния прокурор, въвеждаме механизъм за временното му отстраняване за умишлено престъпление. Сега законът предвижда всеки един съдия, прокурор или следовател временно да бъде отстранен, ако е бил привлечен като обвиняем за умишлено престъпление, но от тях е изключен главния прокурор. Ако бъде привлечен той като обвиняем, сам трябва да си внесе предложение до прокурорската колегия, тя временно да го отстрани от длъжност, което е фантастика", коментира той. Дечев разкри, че ако му бъде предложено да остане на поста, ще приеме.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.