Европейски лидери се срещат с президента Володимир Зеленски в Киев

Добри и лоши новини за Украйна на днешната историческа среща на високо равнище.Германия дава на Украйна още 77 танка „Леопард 1”. Берлин води преговори да изкупи обратно и 15 танка „Гепард” от Катар, които също да предостави на Киев. Новината дойде в момент, в който лидерите на евросъюза обсъждаха с президента Зеленски възможността за налагане на още санкции на Русия, както и перспективите пред Украйна за членство в съюза.

Под звука на сирените за въздушна опасност, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел разговаряха с президента Зеленски. Срещата се проведе в Киев - мястото беше избрано, за да бъде демонстрирана символичната подкрепа на Европа за Украйна срещу руската агресия. „Европейският съюз ще ви подкрепи по всякакъв възможен начин, колкото дълго е необходимо. Не сме уплашени и няма да бъдем сплашени от Кремъл, защото Украйна и Европейския съюз - ние сме семейство!”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според украинския президент евросъюзът трябва да направи така, че Русия да не може да възстанови военните си способности. „Ние сме много заинтересовани Русия да няма шанс да възстанови военния си капацитет. Санкциите забавиха този процес. Знаем какъв брой ракети са били произведени преди пълномащабната инвазия и какво се случва сега, благодарение на санкциите на Евросъюза, Съединените щати, Великобритания и другите партньори. Затова за нас е важно, че те не могат да намерят начини да заобиколят санкциите, нещо, което правят благодарение на други страни”, посочи украинският президент.

Европа обаче попари надеждите на Киев за бързо присъединяване към Европейския съюз.

„Няма строги срокове, но има цели, които трябва да постигнете, например реформите, които трябва да бъдат направени, за да подобрите ситуацията в страната. След това може да започнете преговори за присъединяване и самото присъединяване”, категорична е председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

40 държави може да бойкотират следващите Олимпийски игри, ако атлети от Русия и Беларус бъдат допуснати да се състезават под неутрален флаг.
„ В наш интерес е атлетите от Русия и Беларус да не се преструват, че са под неутрален флаг, защото няма неутралност в днешния свят. Бойкотирането на Олимпиадата е решение, което не е чак толкова впечатляващо, колкото ще бъде ако руските и беларуските спортисти останат извън Игрите”, заяви Ингрида Симоните, министър-председател на Литва.

Сред държавите, които ще бойкотират Олимпиадата, ако руски и беларуски атлети бъдат допуснати на нея, са Съединените щати, Великобритания и Канада. Полша, Литва, Латвия и Естония вече открито отхвърлиха плана на Международния Олимпийски комитет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.