Алгафари: Нинова и Борисов да спуснат на партиите си да се премахнат бариерите

В последното НС видяхме, че е възможно да се направят мнозинства в различни варианти. Ако Нинова и Борисов спуснат на партиите си да се премахнат бариерите, това ще се случи. Не става дума за волята на избирателите, а за лидерите на партиите. Това каза за "Твоят ден" политическият PR Нидал Алгафари.

"Механичното обединяване на ДБ и ПП не значи, че ще съберат повече гласове. ПП и ГЕРБ не се искат взаимно, проблемът е в натрупаната ненавист на лидерите. В един момент трябва да спрат с личното си его и да помислят как да се обединят около общи програми. Проблемът на ДБ не е съдебната реформа, а Иван Гешев. Не бива да се вторачват в него, той беше нарочен, защото един лидер на "Да, България" искаше да е на неговото място", отбеляза той.

По темата с РСМ той смята, че има нещо, което се напряга безсмилено, за да се скараме с най-близките си - македонците. Голяма грешка е подклаждането на ескалацията и да се представя пред европейския свят като буре, което може да избухне", посочи Алгафари. 

ПРЕДИ ВОТА: Какви са амбициите на партиите и възможните коалиции

Политологът Георги Киряков смята, че преди е битувало схващането, че сме едно с Македония, а изведнъж започваме да спорим за революционери. А в спора няма нищо етническо, а само политическо и историческо. 

Според него трябва да се събере доста по-дълъг период от време, например 2 години, за да се види промяна в политическия живот. "Няма приемственост, а и споровете след падането на Борисов, остават неразрешими. Така попадаме в ситуацията, че изборите са като предишните. При обединението си ДБ и ПП може да са първи на изборите, но това няма да им даде право да създадат мнозинство без участието на други партии. Говорим за ГЕРБ, БСП, "Български възход'', но това са партии, с които няма да искат да правят коалиции. Новото обединение не бива да си затваря вратите за ГЕРБ, могат да направят стабилно мнозинство с тях", коментира той. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.