Това са Нидерландия, Дания и Германия

Десетки хиляди руснаци са изпратени в Източна Украйна като част от офанзива, планирана след 15 февруари, твърдят украинските власти. Украйна многократно е предупреждавала за предстояща офанзива, а според Киев се очаква Кремъл да се насочи към североизточните региони на Харков или южната част на Запорожие.

Украинската армия съобщи, че във вторник, в рамките на 24 часа, са били убити 1030 руски войници. Тези данни не могат да бъдат независимо проверени, но, ако се потвърдят, това би било най-големият брой жертви на дневна база. Русия твърди, че през последните седмици са били убити много украински войници.

Междувременно, в общо изявление, министрите на отбраната на Нидерландия, Дания и Германия съобщиха, че планират да изпратят най-малко 100 танка „Леопард 1” за Украйна.

„Това ще става поетапно - до лятото 20 - 25 танка, а до края на годината - до 80. През първите месеци на 2024 г. искаме да достигнем 100 танка „Леопард 1”. Това означава, че ще оборудваме три батальона, включително с резервни части, боеприпаси и обучение”, обяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.