В град Османие вече десети ден хората живеят във вагоните

Влакове в Турция се превърнаха в убежище за хиляди бедстващи след земетресенията. В град Османие вече десети ден хората живеят във вагоните в силно засегнатата провинция Хатай. Влакът е обслужван от хуманитарна организация „Афат”. Всички обитатели на железницата ползват една-единствена чешма на перона, от която тече единствено студена вода.

СЛЕД ТРУСА: Турция очаква здравна и хуманитарна кризи

Композиция с 13 вагона вече 10-ти ден не заминава от трети коловоз на жп гарата в град Османие. Влакът се оказва спасение за 1000 местни жители останали без дом. Решението да се композира влак за бедстващите хора е на местните власти, след като железницата в района е спряна, заради повреди по релсите. Но локомотивът захранва постоянно с ток вагоните и хората за на топло. Около пероните има тоалетна и течаща вода. Всеки ден се приготвя храна и от държавата, но и от ето едно семейство, което вече втори ден пътува от Адана до Османие, за да дари обяд.

“В Адана имаме компания за кетъринг. Те готвят храна за хората тук и ние им я доставяме. Вчера имаше пиле с ориз. Днес – супа, чай, кисело мляко”, споделя Рейян. Тя  и съпругът й вече са любимци на децата от влака на спасението.

Земетресението в Турция поднови споровете за безопасността на АЕЦ "Аккую"

“Те няма какво да ядат, нямат достъп до домовете си. Ние сме тук да помогнем с каквото можем на всички, които са гладни. Те са изгубили всичко – деца, майки, бащи…Изгубили са семейства”, казва още жената.

В Османие живеят над 170 хиляди жители. Градът се намира недалече от епицентъра на труса, но разрушенията са на около половината сграден фонд. Голяма част вече е негодна за живеене и всеки спасява каквото и както може.

Броят на жертвите в това населено място все още се уточнява. Обобщените данни само за Турция са за близо 37 000 загинали.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.