Броят на загиналите от земетресението в Турция и Сирия надхвърли 46 хиляди души

Броят на загиналите от земетресението в Турция и Сирия надхвърли 46 хиляди души. Повече от 40 хиляди са жертвите на турска територия. Над 5800 са загиналите в съседна Сирия. Днес стана ясно, че сред жертвите е футболистът Кристиан Ацу. Тялото на бившият играч на „Порто”, „Челси” и „Нюкасъл” е било открито тази сутрин в град Антакия.

В един от кварталите на града е съсредоточен максимален брой техника. От 12 дни издирваха 31-годишния Ацу с още 9 играчи и официални лица от клуба „Хатайспор”. Той бележи последното си попадение на 5 февруари, ден преди земетресението. Сега стадионът в Хатай се използва не за спорт. Преди земетресението е бежански център, а в момента е разделен на две. Въоръжена охрана пази спасителите.

Футболистът Кристиан Атсу е сред жертвите на земетресенията в Турция

Хатай стейдиум едновременно е базов лагер за спасители и бежански център. Има и болница. Яшар е от първия ден тук и отговаря за лазарета. „Хигиената е най-големият проблем. В първите дни, около една седмица, беше много трудно да се поддържа елементарна чистота. Развиха се някои заболявания, като краста”, споделя той.

Берг Шабан е от Варна и учи медицина. Стажант е в Спешна помощ. Даниел Димитров е специализант по  анестезиология. Идват в Антакия, за да помагат, но и за да трупат безценен опит. В Антакия двамата вече са участвали в операция на полеви условия. Тръгвайки си от лагера, Берг Шабан и Даниел подариха останалите им медикаменти. А стадионът в Хатай едва ли в близките няколко години ще се използва за спорт.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.