Тази година е 150-ото му издание

Без съмнение познавате популярните по цял свят карнавали в Рио де Жанейро и Венеция. Но знаете ли, кой е следващият най-голям карнавал? За 150–ти път френският град Ница ще събере около 200 000 души, които заедно ще отбележат раждането на новия живот с настъпването на пролетта.

Произходът на думата карнавал идва от италианското carnevale, съставно от carne („месо“) и levare („премахвам“), тоест премахвам месото, защото краят на карнавала всъщност бележи началото на Великденските пости.

Римляните празнували в чест на бог Сатурн, като в дните на тези забавления ролите се разменяли - робите се обличат като крале, а мъжете като жени. За да контролира по-добре тези популярни празненства църквата добавя карнавал към своя календар.

Конкретно за Карнавала в Ница за първи път за него се говори още през 1294 г. А първото издание на съвременната му версия се провежда през 1873 г., след създаването на специална карнавална комисия.

Петя Желева ни разхожда из красивия средиземноморски град, за да надникнем зад кулисите на Карнавала в Ница. Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.