Решението на Избирателната комисия доведе и до оставка на Цветозар Томов като говорител на ЦИК

Вълна от реакции след решението на Централната избирателна комисия да отпадне отделното записване на резултатите от машинното и хартиеното гласуване в изборните протоколи. Заради него част от партиите обмислят да сезират Върховния административен съд.

Решението беше взето на вчерашното заседание на Избирателната комисия с мнозинство от девет срещу шест гласа. За него гласуваха членове на ЦИК, издигнати от ГЕРБ, ДПС и БСП и ИТН.

Така на практика данните от хартиените бюлетини и от машините няма се броят отделно. Заради несъгласие с решението един от говорителите на ЦИК - Цветозар Томов, подаде оставка.

Божанов: ДБ ще обжалва решението на ЦИК пред Административния съд

От новата коалиция между ПП и ДБ атакуваха решението на ЦИК резултатите от хартиения и машинния вот да са в общ протокол. И обявиха, че ще го обжалват.

“В момента, правейки една колона, се премахва възможността за контрол. Аз съм притеснен, че с техническата грешка може да има подмяна. Подготвяме обжалване пред Административния съд”, каза Божидар Божанов от ДБ.

В публикация в социалните мрежи Цветозар Томов пък определи решението като “абсурдно и цинично”. И припомни, че е било наложено от същите хора, които преди няколко месеца настоявали именно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласуване. Томов посочва още, че така „фактически се засекретяват данните от машинното гласуване.”

Експерти за прозрачността на вота: ЦИК сгреши като не раздели броенето на гласовете

От ЦИК мотивират решението си с довода, че така няма да се затрудни работата на секционните комисии.

Коментар дойде и от премиера.

„Не бих казал, че има възможност за манипулиране на хартиения, машинния вот и на сборното записване на двата вота, но би било добре да се записват отделно и хартиения, и машинния, за да се види делът на хората, които са предпочели да гласуват машинно, и на тези, които са предпочели с хартия”, заяви Гълъб Донев. 

Не закъсняха и реакциите на обществения съвет към ЦИК. Опасенията на експертите са, че това решение не води до прозрачност.

„Това не може да доведе до доверие. Още повече тези машини ги сведохме до принтери. Трябва поне гласовете от тях да се записват отделно”, категоричен е Стоил Цицелков.

От партия „Възраждане” също изразиха несъгласие с решението на ЦИК.
„Правилно е двата протокола да се броят отделно, как ще знаем колко са гласували с машина. Защото знаете - основният довод на хартиената коалиция беше, че хората не искали да гласуват в машина, сега как ще разберем това дали е така, или не”, заяви Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане”.

От ГЕРБ, ДПС и БСП избраха да се въздържат от коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook