Това заяви генералният секретар на ООН

В навечерието на първата годишнина от руската инвазия в Украйна Общото събрание се очаква да приеме днес резолюция, предложена от Украйна и поддръжниците ѝ. В текста се подчертава "необходимостта от постигане във възможно най-кратък срок на всеобхватен, справедлив и траен мир" в съответствие с основополагащия Устав на ООН.

По време на обсъждането на резолюцията генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди инвазията на Русия и я нарече "оскърбление" срещу колективното съзнание на света.

„Първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна е мрачен крайъгълен камък за народа на Украйна и за международната общност. Тази инвазия е оскърбление за нашето колективно съзнание. Това е нарушение на Хартата на ООН и международното право. Междувременно чухме косвените заплахи за използване на ядрени оръжия, така нареченото тактическо използване на ядрени оръжия е напълно неприемливо. Крайно време е да се отдръпнем от ръба. Позицията на ООН е недвусмислена. Ние сме ангажирани със суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници”, заяви Гутериш.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова