Държавата трябва да купи близо 12 000 устройства

ЦИК все още няма яснота за това как ще работи видеонаблюдението на изборите. Ясно е обаче, че държавата трябва да купи близо 12 000 устройства. Това обявиха в ефира на NOVA от Министерството на електронното управление. Реакции дойдоха и от страна на Обществения съвет към Избирателната комисия.

На този етап все още има много неясноти за това как точно ще се упражнява видеоконтролът при отчитането на резултатите от вота. Ясно е, че от Министерството на електронното управление са се спрели на три вида устройства, които трябва да се инсталират в над 11 000 секции в страната. Колко ще струва всичко това все още е въпрос на изчисления, но дори и на груби сметки става дума за милиони.

Избират между три вида камери за наблюдение на изборите

От ЦИК обясниха, че на този етап не са взели решение как и докога ще се пазят записите. От Обществения съвет към Комисията са убедени, че видеоконтролът може да забави работата на секционните комисии.

12 000 закупени устройства за малко повече от месец. Това е задачата пред държавата, за да осигури видеонаблюдението на изборите. Към момента възможните варианти за контрол в секциите са три, обясни за NOVA зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев.

„Единият вариант е мобилно устройство, другият е стационарна камера, третият – боди камера, каквато се ползва от служителите на реда”, обясни Мазнев. Бюджетът за всичко това - щадящ държавната хазна, обещават от служебната власт.

Предвиждат се два варианта за защита от хакерски атаки. Там, където няма интернет, ще се правят и компромиси. „Няма да бъде излъчвано онлайн, но ще има видеозапис на съответното броене”, посочи още министърът на електронното управление.

От ЦИК обясниха, че не знаят какви са опциите за видеонаблюдение, затова не било ясно и как ще се обучават членовете на секциите.

„По отношение на записите, ЦИК е взела решение, че ще ги публикува на определеното място, на което се излъчват, може би, но колко време ще се съхраняват все още не сме взели решение”, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Според Обществения съвет към ЦИК видеонаблюдението не гарантира прозрачни избори, а държавата е закъсняла с подготовката за тази промяна в кодекса. „Институциите трябваше да се задействат веднага след промените в Изборния кодекс”, смята Цветелина Пенева.

Изискването всяка бюлетина да се засича от камерата ще забави и затрудни работата на членовете на СИК: „Не се предвиждат технически помощници, сътрудници, които да включват и изключват камерите. Това задължение се вменява на председателите на СИК”, допълни Пенева.

Според Обществения съвет държавата трябва да се мобилизира, а процедурата по видеонаблюдението трябва да бъде направена максимално прозрачна за обществото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook