На фронт от 1500 км в източната част на страната се водят най-тежките сражения

Двете области на Украйна, които граничат с Русия - Донецка и Луганска, остават арена на ожесточени боеве. Руската инвазия и тежките сражения прогониха хората. Повечето от обезлюдените населени места се намират именно в тези две области - територии, които руският президент Владимир Путин обяви едностранно, че анексира и ги присъединява към Руската федерация. Мариупол, Рубежное, Попасна, Лиман и Северодонецк изчезнаха от картата още в началото на руската инвазия. Части на Николаев и Запорожие понесоха тежки щети. Квартали на Харков също бяха разрушени. Маринка и Кремина са почти обезлюдени. През последните месеци тежки сражения се водят в района на Соледар и Бахмут, а хиляди хора са избягали от родните си места по протежение на фронтовата линия.

На фронт от 1500 км в източната част на Украйна в момента се водят най-тежките сражения. Специалният пратеник на NOVA Николай Дойнов следи ситуацията на място, година след началото на войната. Той разказа, че в днешния ден ракетни заплахи в района на Киев е нямало. Столицата на Украйна изглежда като нормален град – забързан, с трафик и хора по улиците.

Журналистът припомни думите на шефа на украинското разузнаване, че руските сили са си поставили цел до края на март да завладеят административните области Донецк и Луганск.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.