Причината е непрекъснатият руски обстрел

Властите в Украйна наредиха на част от жителите на Купянск да го напуснат. Това стана в момент, в който руските войски се опитват да превземат града, от който бяха прогонени преди месеци.

Украинското военно командване призова семействата и хората с намалена подвижност да се евакуират от Купянск заради непрекъснатия руски обстрел. Русия превзе североизточния град, важен кръстопът за логистиката, още в ранните етапи на войната. Украйна обаче си го върна през септември.

Междувременно наемниците от групировката „Вагнер” обясниха, че са обкръжили друг ключов град - Бахмут.

„Останал е само един път. Клещите стискат все по-силно. Ако по-рано с нас се сражаваше професионалната украинска армия, то днес виждаме все повече старци и деца. Те се сражават, но животът им под Бахмут е кратък. Един или два дни. Нека напуснат града. Градът на практика е обкръжен”, заяви Евгений Пригожин, основател на „Вагнер”.

На Русия не може да бъде позволено да води безнаказано война, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен след среща с колегите си от Индия, Япония и Австралия.

„Ако позволим на Русия безнаказано да прави това, което прави в Украйна, това е послание към бъдещите агресори навсякъде по света, че и на тях може да им се размине”, каза Блинкен.

В отговор, руският външен министър Сергей Лавров обвини Вашингтон в лицемерие.

„Вече няма да разчитаме на Западни партньори. Няма да им позволим отново да взривят газопроводите. Ние поискахме разследване и това искане беше отхвърлено. Американците го нарекоха „глупост”, каза Лавров.

Междувременно руският президент Владимир Путин поиска допълнителни антитерористични мерки. По думите му, страната била подложена на терористична атака вчера в района на Бриянск, граничещ с Украйна. Москва твърди, че група саботьори са стреляли по цивилни, но Киев е категоричен, че нападението е инсценирано от самата Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook