Това е третото му пътуване в страната от нахлуването на Русия преди година

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш е в Украйна, за да се срещне днес с президента Володимир Зеленски. Това е третото му пътуване в страната от нахлуването на Русия преди година. Генералният секретар пристигна в Полша във вторник сутринта, откъдето продължи за Украйна.

Основна тема на разговорите днес ще бъде подновяването на международното споразумение за износ на украинско зърно от миналото лято. Споразумението между ООН, Украйна, Русия и Турция, сключено на 22 юли и подновявано на всеки четири месеца, има за цел да изнася блокираното от боевете зърно от украинските пристанища и да допринесе за облекчаване на световната продоволствена криза, причинена от войната.

Междувременно канадският премиер Джъстин Трюдо увери председателя на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен, че Канада стои рамо до рамо с Европейския съюз в подкрепата за Украйна.

„Днес мога да съобщя, че удължаваме инженерното ни обучение в рамките на операция UNIFIER поне до есента и изпращаме медицински инструктори от канадската армия, които да помагат на украинските сили в придобиването на медицински умения по време на сражения. Също така инвестираме 3 млн. долара за разминиране в Украйна и работим с ЕС за доставка на енергийно оборудване за Украйна”, обяви Трюдо.

Министрите на отбраната на 27-те държави от Европейския съюз се събират днес в Стокхолм, за да обсъдят по-нататъшните доставки на боеприпаси за Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.