Това обаче не важи за цялата страна

Отминаващата зима е най-топлата в България от 135 години насам. Според климатолога Симеон Матев това не е толкова сензационно.

"През изминалите декември, януари и февруари сумираната цифра на средните температури е най-голямата, откакто се извършват измервания. Но не навсякъде в страната е така - в Ловешко и Разградско най-топлата зима е била през 2007 г. В по-голямата част от България, например - в Южна и Източна, обаче тази зима е най-топлата, откакто се правят метеорологични наблюдения в страната", заяви Матев.

Сняг в средата на седмицата

По думите му топлата зима носи и позитиви. "Отделяме по-малко средства за отопление и като цяло консумираме много по-малко енергия. Това се връща в природата - има по-малко изхвърлени парникови газове. Освен това, като цяло животът е по-лесен при липса на сняг. Негативите са за природата и ски курортите", обясни Матев. И допълни, че подобна картинка се наблюдава не само у нас, но и в голяма част от Европа.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.