Той ще бъде отпуснат от Централната банка на Швейцария

Банката Credit Suisse ще бъде спасена със заем от 50 милиарда швейцарски франка. Това е поредната извънредна мярка, свързана с кризата в банковия сектор. Заемът ще бъде отпуснат от Централната банка на Швейцария.

Новината доведе до стабилизиране на борсовите индекси в Лондон, Франкфурт и Париж. Акциите на самата Credit Suisse рязко се повишиха, след като преди това паднаха, заради притесненията за нейната стабилност.

Притесненията за сигурността на банковия сектор продължава. Тя е предизвикана от повишението в последната година на лихвените проценти в Съединените щати, Великобритания и други страни. Това направи някои държавни книжа по-малко печеливши. В риск се оказаха банки, които са инвестирали много пари в тях и по някаква причина са принудени да ги продадат сега.

„Credit Suisse има два проблема. Единият е от доста време и това е липса на доверие в мениджърския им състав. Но вторият е този, който предизвика кризата. Пазарът се съмнява или най-малкото е загрижен, че банката има същите позиции като фалиралите SVB и Signature Bank. А имено - теглили са краткосрочни кредити, а заемите, които са отпускали, са дългосрочни, като американски ценни книжа или ипотечни инструменти. Така че - пълно несъответствие в баланса на заемите им”, коментира ситуацията експертът на финансова къща Brigg Macadam Грег Свенсон.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.