Блокирани бяха железопътни гари, пътища и част от международното летище „Шарл дьо Гол” в Париж

Стачките и протестите срещу пенсионната реформа във Франция достигнаха нови нива на интензивност в четвъртък. Сблъсъците между демонстранти и полиция продължиха до късно снощи. Блокирани бяха железопътни гари, пътища и част от международното летище „Шарл дьо Гол” в Париж.

Близо два милиона души излязоха по улиците във Франция, като само в Париж са били 119 000, по данни на вътрешното министерство. Според синдикатите обаче хората на улиците са били 3,5 милиона.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата, а 80 души бяха арестувани в цялата страна. 123 служители на реда са били ранени. 

В Бордо беше подпалена входната врата на кметството. Не е ясно кой е виновен за пожара, който бързо беше потушен от пожарникарите.

„Макрон е абсолютен пироман. Той подпалва тази страна и предизвиква гняв у хората. Той е този, който създава хаоса. Това е проблемът. Макрон се превърна в инструмент на хаоса”, заяви Оливие Фор, депутат от Френската социалистическа партия.

„Казва, че уважава протестиращите, но ги обижда. Обижда всички французи, които по силата на Конституцията протестират, включително онези, които протестират мирно. Виждаме, че в действителност той има в себе си гняв, който не може да контролира, към всички, които не са съгласни с него”, заяви Марин Льо Пен, лидер на крайнодясната партия „Национално обединение”.

„За нас още предишната пенсионна реформа, преди 10-12 години не беше неприемлива. Това, което искаме, е пенсиониране на 60 години и на 55 години за тези при тежки условия на труд. В един момент трябваше да изразим тези искания на терен, дори да нахвърлим заявката, определена от профсъюзите”, заяви Алексис Антониоли, синдикат CGT.

Планираната за понеделник визита на британския крал Чарлз III беше отменена заради нестихващото напрежение в страната. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.