Гости в студиото са Стоил Стоилов и Румяна Дечева

9 дни преди изборите все още машините, с които ще се гласува в чужбина не са изпратени. Темата за проблемите в изборния процес и решенията как ще протече той коментираха Стоил Стоилов, бивш член на Обществения съвет към ЦИК, и Румяна Дечева, бивш председател на Обществения съвет, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Видеонаблюдението е голяма щуротия“, каза Стоилов. По негови думи комисиите трябва да си вършат работата така, както е било преди въвеждането на видеонаблюдението.

Дечева смята, че решението за видеонаблюдението е „безумно и безотговорно“, защото няма европейска практика за заснемането на вота.

Гостите коментираха казусите с параваните, зад които трябва да се гласува. Стоилов е на мнение, че изборното помещение е важно, заради което е важно как ще изглежда то.

Дечева смята, че ЦИК трябва да носи отговорност за състоянието на демокрацията, което се провежда чрез изборите, а не просто за определени неща, които са записани в Изборния кодекс, но това право не е дадено.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.