Нежните розови и бели цветчета приличали наистина на стъкло

Японски учени откриха нов вид орхидея с деликатни, наподобяващи стъкло цветове, предаде БГНЕС.

Въпреки присъствието му в японските паркове и градини, на изследователите от университета в Кобе им отнема десетилетие, за да потвърдят, че растението - наречено "Spiranthes hachijoensis" - е неизвестен досега вид.

„Беше изненада да открия нов вид spiranthes, който е толкова често срещан, че може да се види в паркове, градини и сред саксийни растения", казва водещият изследовател Кенджи Суетсугу пред АФП.

Някои от пробите са „от саксийни растения и градини", включително такива, които се съхраняват в гимназия в централната японска област Гифу, каза професорът по фитология.

„От любопитния си вид и изящните си цветове, които приличат на стъкло, това цвете отдавна е обичано от хората", се казва в прессъобщение на университета.

Растението със спираловидните си цветове е споменато дори в най-старата антология на стихотворенията в Япония - "Маньошу" от VIII век.

Откриването на новия вид spiranthes, известен понякога като „дамски коси", беше обявено миналата седмица в Journal of Plant Research. Той е наречен "hachijoensis", тъй като много проби са открити на токийския остров Хачиджоджима.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.