Недоволството е провокирано от обявените планове за създаване на отделна Национална гвардия

Поредна вечер на протести в Тел Авив. Хиляди израелци излязоха по улиците на града, въпреки че премиерът Бенямин Нетаняху отложи спорната реформа в съдебната система.

Много от протестиращите споделят, че са били провокирани от обявените в сряда планове за създаване на отделна Национална гвардия. Тя ще бъде подчинена на твърдолинейния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир.

Израел е обхванат от масови протести вече месеци заради предложената от премиера съдебна реформа. Критици на реформата предупреждават, че тя ще тласне страната към авторитаризъм.

„Нещата всъщност не се отлагат. Мисля, че цялата страна е лъгана постоянно. Речта на Биби Нетаняху е не само пълна с лъжи, но и пълна с омраза и той се опитва да ни настрои един срещу друг. Ужасно е! Няма да допуснем Израел да стане диктатура”, заяви Мая Полег, жител на Тел Авив.

„Не вярваме на правителството и най-вече на премиера и бандата му. Смятаме, че трябва да продължим да протестираме. Нашата демокрация е изложена на риск”, смяна Чанок Липерман, жител на Тел Авив.

„Бен-Гвир, който е министър в правителството на Нетаняху, иска да има частно полицейско управление, само за него”, заяви Далиа Мигдал, жител на Тел Авив.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.