Медиците определят настояването си не само като разумно, но дори скромно

За повече пари в бюджета при първичната извънболнична помощ. Това настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Искането им е увеличението за 2023 г. да е с 33% повече спрямо предходната година. По това перо за миналата година в бюджета са били предвидени 363 милиона лева.

Таушанов за доплащането за здраве: 30 000 души годишно са прецакани от системата

Около 30% повече пари за първична извънболнична медицинска помощ са необходими, според сметките на общопрактикуващите лекари, за да се покрие инфлацията тази година.

„Средствата, които постъпват в първичната помощ, не са за един лекар. Практиката не е един лекар, а това са хората, които работят в нея, всичко което се прави”, обясни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

„Като се започне от консумативи, заплати, осигуровки, данъци. Подобно увеличение на парите е много малка крачка. Покриването на инфлацията не е стъпка напред, а стъпка на едно място за оцеляване”, смята личният лекар д-р Николай Христов.

МЗ набира лекари и медицински сестри за въздушните линейки

Медиците определят искането си не само като разумно, но дори скромно. „Ако разделите това, което ние получаваме ежемесечно за всеки пациент, върху броя извършени прегледи, се получава около 8 лева. Ако някой смята, че това е цена на лекарски труд, нека да дойде да поспорим”, посочи доц. Киров.

Сравняват, че у нас бюджетът за първична помощ е с 10% по-малък от този в останалите европейски държави. „Някак, ние все искаме да се осигури по-добър комфорт, лукс дори, само че това, ако може, да стане безплатно”, смята още председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Засега от Здравното министерство и НЗОК се въздържат от коментар. Дали исканията на общопрактикуващите лекари ще бъдат удовлетворени е въпрос на преговори и бюджет, който все още е „на изчакване” парламентът да започне работа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.