Първото заседание на парламента продължава в сряда

Новите 240 депутати ще избират председател на парламента след Великден. До това се стигна, след като днес нямаше други номинации за парламентарен шеф. Така Вежди Рашидов разпусна народните представители след по-малко от две минути заседание. 

Ще се стигне ли до компромис при избора на председател на 49-ото НС

Първото заседание на Народното събрание ще продължи идната сряда от 10:00 ч., „При тази патова ситуация не виждам друго какво да направим. Тъкмо ще имаме повече време за размисъл”, уточни той.

Припомняме, че вчера бяха издигнати две кандидатури - на ГЕРБ-СДС и на „Възраждане”. Те обаче не успяха да съберат необходимите гласове. След неуспеха, от ПП-ДБ предложиха председателят на парламента да бъде избиран на ротационен принцип между тях и ГЕРБ.


Според Бойко Борисов изборът на председател на парламента не е от първостепенно значение. По думите му политическите сили трябва да се разберат по важните въпроси, които стоят пред страната, а именно еврозоната, влизането в Шенген и бюджета.

„Днес се надявам следващата стъпка да бъде направена с излъчване на работните групи от първите две формации. За да видим в детайли законодателната програма, която в сряда заложихме като някаква основа, за да видим дали ротационното председателство може да сработи”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Не мисля, че ротационният вариант за председател е удачен. Това са глупости. Няма нито един национален парламент в Европейския съюз, който да прави такива щуротии”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Имахме горчивия опит от предходни парламенти, участвайки в коалиция с тези, които традиционно не спазват Конституцията. Такова решение да иде в Конституционния съд, да падне и парламентът отново да стане за смях”, посочи Станислав Балабанов от ИТН.


„От нас Росен Желязков няма да получи подкрепа. И съм му го казала. По законодателна програма и инициативи – между ПП и ГЕРБ текат такива разговори. Заявих вече какви са нашите приоритети. Имаме коренно различни позиции по един въпрос – оръжията за Украйна”, подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Нашият основен приоритет е кабинет, който ще е най-стабилен  между първите две партии. Ние сме готови на много компромиси. Аз искам да направя правителство с ПП и ДБ. Това е най-доброто за България. Ако не стане – има и друг план”, посочи Бойко Борисов. Той обаче отказа да обяви какъв е резервният му план преди да приключат преговорите с ПП и ДБ.


ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.