49-ото НС с рекорди още от началото си

Вторият опит за избор на председател на 49-ото Народно събрание също се провали. Днес депутатите отново не можаха да се разберат кой да заеме поста. Така часовникът на първото заседание на парламента остава стопиран до следващата сряда.

Новият парламент ще запише рекорд - по едновременно най-кратко и най-дълго първо заседание. Днешният пленарен ден продължи не повече от минута и половина. След като стана ясно, че няма нови номинации за председател, Вежди Рашидов реши да разпусне депутатите. Така изборът на председател да се отложи за след празниците.

Изборът на председател на НС остава за след Великден

Идеята на тази пауза е партиите да постигнат консенсус за номинацията. Това обаче засега не изглежда, че ще се случи лесно. От ПП настояват за избор да на ротационен принцип. Лидерът на ГЕРБ пък заяви, че по-важното сега е да се стигне до споразумение за политики и правителство и едва тогава да се мисли за председател. Останалите партии в парламента бяха категорични - ротационният принцип е неприемлив.

24 часа след старта на първото заседание на новия парламент продължението му започна с въпрос: „Има ли други номинации за избор на председател”, попита Рашидов.

Тишината в залата и липсата на предложения за пръв сред равни наложи и този път заседанието да се отложи - със седмица. „Колеги, ще продължим заседанието в сряда от 10:00 ч.”, обяви Рашидов.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ изработват заедно законодателна програма

Обяснението на доайена в парламента - трябва време за намиране на пресечни точки. „Няма какво да се тича, когато едни неща трябва да се обмислят”, заяви той. 

Намирането на консенсус за нов председател остана в полето на двете най-големи парламентарни групи. Според ГЕРБ - приоритет са разговорите за политики.

„Председателят ще се избере за миг, когато работните групи имат готовност за правителство. Ние и сега можем да им кажем „Добре, приемаме”, става днес Росен Желязков и след два месеца няма да имаме правителство. Те няма да имат ред – ние искаме да сме честни”, посочи Борисов.

От ПП - ДБ отговориха. „Това е мнение на ГЕРБ, което ние не споделяме. Вчера ГЕРБ не успя да осигури мнозинство за техния кандидат, ние не издигнахме свой, гласувахме „въздържал се” и по никакъв начин не попречихме на избора. Ние предложихме решение - ротация”, каза Асен Василев.

Василев: Няма разговори за правителство, няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ

Идеята за ротация на шефа на парламента обаче засега не среща подкрепата на останалите партии.

„На този етап това изглежда противоконституционно и неприемливо за нас”, категоричен е лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Няма нито един национален парламент в ЕС, който да прави такива щуротии. Европейският парламент е друго нещо - някои неща са неприложими”, добави Йордан Цонев от ДПС.

„Според мен е противоконституционно. Това са екзотични идеи, проява на инат”, е мнението на Станислав Балабанов от ИТН.

От „Възраждане” бяха категорични, че няма да подкрепят кандидатура, различна от тяхната номинация - на Петър Петров.

Бавенето на процедурата блокира и възможността на президента Румен Радев да започне консултации за първия мандат с партиите в 49-ия парламент.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.