БСП с остри критики към план-сметките на държавата

Бюджетът беше сред акцентите на лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Очаква се да започне и съвместна работа между двете партии за преразглеждане на план-сметката на държавата. В същото време остри критики към бюджетната рамка, предложена от служебния кабинет, отправиха от БСП.

Състоянието на държавната хазна беляза началото на срещата очи в очи между първите и вторите. На масата за преговори двете политически сили намериха обща визия за бюджетната рамка, като усилията им занапред ще са дефицитът да бъде свален до 3%. Затова започва съвместна работа с Министерство на финансите за прекрояване на сметката за парите на държавата.

Четири дни след представянето от левицата атакуваха изчисленията на служебната власт и настояха финансовият министър Росица Велкова да бъде изслушана в НС.

Още в началото на преговорите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави въпроса за план-сметката на държавата.

БЮДЖЕТЪТ: Ще излезе ли държавата „на червено”

„Дали ще се явим на избори, или не, да използваме това време, което дава парламентът, като отговорни партии, да поемем ангажимент към приемането на бюджет, така както нашите приоритети са 3% дефицит, рязане на разходи”, поиска Бойко Борисов.

ПП-ДБ отговориха.

„Бюджетния дефицит от 3% за нас е много важна цел, при това без да се вдигат данъците и без да се съкращава социалната програма, ние вярваме, че това е възможна цел”, отговори Кирил Петков.

 Според първите прекрояването на бюджета не е въпрос на счетоводство, а прилагане на реални мерки.

„Това означава редуциране на разходи , търсене на възможност за нови приходи, без увеличаване на данъците и освен чисто като технология, тук стои въпросът зад тези мерки, зад тези решения ще стои мнозинство в парламента, защото някои от тях нито са любезни, нито са популярни”ы заяви Томислав Дончев.

От ПП -ДБ затвърдиха тезата си - в новата финансова рамка има сериозни харчове и липса на част от приходите.

„Наистина сме готови много детайлно да водим разговори и с вас и с Министерство на финансите, за да може да се постигна тези общи цели, без да се вдигат данъците, дефицит от 3% и да не трябва да пипаме заплати и пенсии”, каза Асен Василев.

И докато първите и вторите започват работа по преизчисляване на държавната хазна, от БСП критикуваха сметките на кабинета „Донев”.

„Ние няма да подкрепим предложения бюджет от служебния кабинет, в него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален”, заяви Корнелия Нинова.

В план сметката левицата вижда занижени приходи и завишени капиталови разходи. И настояха - министърът на финансите да се отчете пред депутатите.

„Служебният кабинет иска да им узаконим беззаконията, това няма как да стане. Настояваме това изслушване да се направи в парламента в открито заседание, за да знаят всички, цялото общество какво е актуалното състояние на държавата”, поиска Нинова.

 Очакванията са разчетите на държавата да бъдат внесени в деловодството на парламента до края на тази седмица. На този етап обаче те все още не са разгледани нито от Тристранния съвет, нито на заседание на МС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.