Шествието е по повод Деня на труда

Денят на труда столицата посрещна със сутрешна блокада на ключово кръстовище, шествие и концерт. Зад първомайската акция застанаха от двете най-големи синдикални организации, които пожелаха по-високи доходи и достойни условия за труд.

От КНСБ и „Подкрепа” застанаха за пореден път зад идеята за увеличаване на минималната работна заплата. Синдикатите отправиха критики към план сметката на служебната власт и представиха формула за преструктуриране на държавната хазна. Подобни акции имаше и в още няколко града в страната.

С едночасова блокада на Орлов мост. Така от КНСБ изразиха несъгласието си с доходите на работещите у нас. „Обикновеният българин гледа магазините. Гледа си в портмонето и казва „Искам повече пари”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В Деня на труда, синдикатите не спестиха критиките си към изчисленията на служебната власт. И излязоха с предложения как да се запълни дупката в държавната хазна. „Имаме редица предложения за данъчни промени, за преформулиране на параметрите в бюджета. По начин, по който хем да намерим парите за ръст на доходите на хората, хем да осигурим фискално пространство и да намалим дефицита”, посочи  Любослав Костов, КНСБ.

„Единствената намалена ставка, която аз бих запазил – е за бебешките храни и за книгите. Всичко останало трябва да се върне на 20 на сто и това ще върне в бюджета половин милиард”, подчерта Пламен Димитров.  

Час по-късно с шествие от площад „Света Неделя” синдикатите от КТ „Подпрепа” също настояха за достойно заплащане и ръст на минималната работна заплата.  „Минималната работна заплата трябва да бъде такава, че човекът, който я получава, да може да покрива насъщните си нужди. Това е определението. Нашите изчисления показват, че тя би трябвало да е може би с около 200 лева по-висока от сегашния си размер”, категоричен е Димитър Манолов,президент на КТ "Подкрепа".
Към първомайското шествие на „Подкрепа” се присъединиха и от синдиката на МВР, с настояване бюджетът на вътрешното министерство да скочи с близо 20 процента.

„Ние вече сме изразили нашите претенции пред народните представители при евентуален нов бюджет или актуализация на сумите за МВР да се има предвид, че категорично ще искаме увеличение на заплатите и допълнителните плащания”, подчерта и Илия Кузманов, Синдикат МВР

В края на седмицата синдикатите ще предложат и своите разчети за възможни корекции в бюджет 2023.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.