Представители на двете държави бяха в Брюксел за среща на върха

Лидерите на Косово и Сърбия не успяха да постигнат съгласие как да намалят напрежението в районите със сръбско мнозинство в Северно Косово.

Косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич бяха в Брюксел за среща на върха в рамките на посредническите усилия на Европейския съюз в помощ на нормализиране на отношенията между двете страни. През март Прищина и Белград постигнаха устно съгласие за изпълнение на подкрепен от Запада план, целящ подобряване на връзките, но оттогава напредъкът е малък.

„За съжаление днес лидерите не успяха да постигнат споразумение. И се опасявам, че ще бъдем изправени, може би, надявам се, че не, но... пред критична ситуация. Разговорите трябва да продължат скоро. Проблемните въпроси могат да доведат до ескалация и да подкопаят изпълнението на договореното споразумение за нормализиране на отношенията. А ние не искаме това да се случи. Надявам се, че никой не иска това да се случи. Но рискът е голям и затова призовах и двете страни да намерят решение, което да позволи на косовските сърби бързо да се върнат в институциите, които напуснаха през ноември миналата година”, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

Около 50 хиляди косовски сърби все още отказват да участват в косовските институции, които бяха напуснали през ноември миналата година. Те бойкотираха местните избори, организирани от косовските власти миналия месец.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook