По закон опражняването на вота зад граница започва по-рано

Остават десет дни до президентските избори в Турция. По закон гласуването зад граница започва по-рано. Именно затова в посолството и консулските служби  у нас турските граждани от днес гласуват за президент и за 28-ия си парламент.

Малко след 09. 00 ч. турското консулство в Пловдив осъмна с опашка от желаещи да гласуват. В първите минути на изборния ден вота си за президент и парламент даде и студентката по дентална медицина Айлин Чавдарова.

„Надявам се нещата малко да се нормализират, особено икономиката. В момента там работните позиции са много ограничени”, сподели тя.

3500 турски граждани имат право на глас в Пловдив, сочат данните на дипломатическата мисия.
„През 2018 г. 50 процента от нашите сънародници, които живеят в България гласуваха. Сега очакваме да са повече”, уточни : Корхан Кюнгерю, генерален консул на Турция в Пловдив.

С надежда за промяна в южната ни съседка гласуваха и част от избирателите в София.

„Тези избори са много важни. Хората в Турция искат коренна промяна”, коментира Хелин.
За 6-и път турските граждани ще имат възможността да гласуват в чужбина. А бройката на избирателите зад граница надхвърля 3 милиона души, обясни за NOVA турският посланик у нас Айлин Секизкьок.

Въпреки, че имат общо 4 дни за гласуване нетърпеливи имаше и в Бургас. В президентската надпревара ще се изправят 4-ма кандидати, като най-оспорвана ще е битката между настоящият президент Реджеп Ердоган и номинацията на опозицията Кемал Калъчдароглу. За сега данните на социолозите сочат,че Турция няма да избере президент на първия тур, а решаващият балотаж ще е на 28 май.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.