На 4 май отбелязахме годишнина от рождението на Георги Аспарухов

Една футболна легенда щеше да навърши 80 години. На 4 май отбелязахме годишнина от рождението на Георги Аспарухов - Гунди. Нападателят на „Левски”, който загива в катастрофа преди 52 години, е обявен посмъртно за най-добрия футболист на 20 век.

Две седмици преди трагичната смърт на Гунди, на стадион „Ивайло” във Велико Търново той отбелязва последния си гол в мач с „Етър”. Георги Василев тогава играе срещу него и разказва за футболиста.

„Гунди е име в българския футбол. Нещо, което не е нужно да се доказва. Той потвърждаваше своя ореол на футболист от най-висока класа във всеки един мач, в общуването си с хората”, каза Василев.

Той допълва, че присъствието на Аспарухов на терена е създавало атмосфера и футболен колорит.

Добромир Добрев и Кристиян Иванов са съавтори на новата книга за легендата на „Левски” - „Гунди - такъв, какъвто не го познавате”.

„Идеята за новата книга дойде веднага, след като първият тираж, отпечатан по случай 75-годишнината от рождението на Аспарухов, беше разграбен за два - три дни”, обясни Иванов.

След първата книга, на авторите започнали да се обаждат много хора - негови съотборници, съперници и обикновени хора, които да споделят свои истории с Гунди.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.