Димитър Марковски е защитник на 18-годишния младеж

Автомобили в насрещното са ограничили видимостта на шофьора, блъснал и убил двама младежи на столичния булевард "Сливница. 18-годишният водач не видял пешеходците. Нямал и спомен за скоростта. Това каза за NOVA Димитър Марковски, адвокат на обвиняемия, цитирайки неговия разказ за фаталния удар.

„За съжаление, не си е гледал скоростомера. Вниманието му е било съсредоточено в светофарната уредба, която е била с жълта, мигаща светлина, защото, знаете, след 12:00 часа няма регулация за светофарите уредби”, каза Марковски.

Бащата на прегазеното момче през сълзи: Синът ми готвеше сватба

Относно свидетелските разкази, че е бил неадекватен, защитникът заяви, че това се дължи не на употреба на наркотици и алкохол, а на шока след катастрофата. Водачът имал и друга версия.

„Към този момент му е повдигнато обвинение, че е причинил по непредпазливост смъртта на двамата пешеходци на пешеходна пътека. Но неговият спомен е, че този сблъсък е станал не на самата пешеходна пътека, а извън нея”, заяви Марковски.

По-рано днес бащата на загиналия Явор призова през ефира на NOVA и държавата, и обществото да се опитат да спрат войната по пътищата, която отнема невинни животи. Ден след трагедията Павлин Стоянов поиска да отправи послание.

„Аз само едно искам да ви кажа – заради всички вас съм тук. Моля всички българи, помогнете, не забравяйте тези деца, тези прекрасни деца. Те толкова се обичаха, предстоеше им годеж. Сватба. И един от убийците по пътищата, ни лиши от всичко. Не ги забравяйте. Спрете тези убийци, да направим нещо, да им покаже, да ги помолим. Спрете ги тези убийства”, призова Павлин Стоянов.

Явор и приятелката му Ани били заедно от две години. В нощта, в която загубиха живота си, са се прибирали вкъщи.

Протест в памет на загиналите пешеходци в София, двамата готвели сватба (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Синът ми няма нито едно нарушение в КАТ, проверете. Винаги казваше: „Тате, трябва да се внимава”. Ето какво стана”, споделя Павлин Стоянов.

„Като пресякох булеварда, няколко секунди след мен чух удар. Слязох и установих впоследствие, че са блъснати пешеходци”, разказва очевидецът Благовест Цветанов. Приятелката му видяла, че са двама души, които се държали за ръце, но не успели да стигнат до тротоара.

Остава въпросът - с каква скорост се е движил шофьорът?

„Момичето е убито на светофара и 300 метра след това - синът ми. Как да си го обяснявам? Неадекватно е... Как - тепърва ще се изяснява”, казва Павлин Стоянов.

А тази вечер, за втори пореден ден, на кръстовището на булевардите „Сливница” и „Константин Величков", ще има протест и блокада. 

ПОВЕЧЕ ЗА СМЪРТОНОСНАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.