Прогнозите са за възможен балотаж

Турция - на прага на историческо решение! Реджеп Ердоган или Кемал Кълъчдароглу? Два дни преди вота, основният конкурент на настоящия президент вкара и Русия в изборната интрига, като обвини Москва в опит за намеса.

По-малко от 48 часа до старта на предизборната битка в Турция е трудно да се прогнозира кой ще управлява за в бъдеще. Социологически проучвания показват разнопосочни данни, но почти при всички положения Турция няма да има президент от първия тур. Очакванията и настроенията сред хората са, че решаващата битка ще е на 28 май.

А два дни преди надпреварата основният опонент на Ердоган – Кълъчдароглу отправи обвинения към Русия. Според 74-годишния лидер на Народно републиканската партия – Москва се опитва да се меси в изборите. Не закъсня и отговорът на Кремъл.

С пост в социалните мрежи Кълъчдароглу обяви, че партията му разполага с конкретни доказателства за отговорността на Русия за пускането на „дийп фейк" онлайн преди президентските избори в неделя, без да уточнява конкретното съдържание.

„Смятаме за неприемливо друга държава да се намесва във вътрешните работи на Турция по време на изборите или в друг период”, заяви Кемал Кълъчдароглу.

Отговорът на Москва не закъсня. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че хората, които са предали подобна информация на Кълъчдароглу, са лъжци и Русия цени изключително много връзките си с Турция.

И докато напрежението на политическата сцена в Турция нараства, хората са изправени пред много сериозен избор, смята журналистът Барчин Йанънч.

„Наистина са много важни избори. Турският електорат ще трябва да направи избор - увеличаване на автокрацията или демокрацията. През последните 5 години г-н Ердоган започна да управлява тази страна с железен юмрук и се очаква, че ако спечели, той няма да промени курса”, заяви Барчин Йанънч – журналист в. „Хюриет”.

Завой във външнополитическите отношения на Турция ще има, ако лидерът на опозицията загуби властта, смята доцент Ачикалън.

„Ако опозиционната партия спечели, най-вероятно ще има известни промени във външната политика на страната, спрямо Съединените щати и Европейския съюз например”, заяви Шуъй Ачикалън, Фондация за външна политика.

И още, Ердоган няма да изгуби подкрепата на хората, които пострадаха от земетресението.

„Видях, че голяма част от тях подкрепят Ердоган, защото може би сте видели още преди Рамазан Байрам имаше почти завършени нови сгради от сегашното правителство. Нови болници”, обяснява Ачикалън.

Възможно е в изборната нощ да се стигне до провокации. Ако Ердоган използва реторика, която да насърчи поддръжниците му да излязат на улицата.

„Използвайки подобна реторика, той като че ли насърчава своите поддръжници, но също така се опитва да тероризира турските избиратели, така че те да си останат вкъщи, да не отидат до урните”, заяви Барчин Йанънч.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.