Вижте кой води в надпреварата

На решаващите избори в Турция и двете страни обявиха, че техния кандидат води. Държавната осведомителна агенция и телевизиите подкрепящи правителството дават над 50 процента от вота за Реджеп Ердоган. Това означава, че сегашният държавен глава печели още на първи тур. Опозиционните медии посочват обратни резултати. Двамата кандидати са с почти равен брой гласове, като малка преднина има Кемал Кълъчдароглу. Според тези медии ще има втори тур на президентските избори. Във вота за парламент ситуацията се промени от посочените по-рано данни. Първоначално проправителствените медии обявиха, че партията на Ердоган ще има над 300 депутати в 600-местното Народно събрание. Сега и там казват, че формацията не събира дори половината.

Целия изборен ден проследиха специалните ни пратеници Михаела Карабельова и операторът Сафуан Ал Кюрди. Още в първите минути на изборния ден в Истанбул избирателните секции бяха пълни с хора. Сред най-нетърпеливите е и Алехандро Туан - 25 годишен мъж от кюрдски произход. Той идва до урните с надеждата, че хората от неговата националност ще живеят необезпокоявано в Турция.

„Искаме голяма промяна. Ердоган е като Хитлер и Мусолини. Той е диктатор”, споделя мъжът.

Промяна в цялата система поискаха и други. „Аз съм на 30 години, виждал съм само това правителство. Искам промяна в цялата система. Искам да разбера какви са другите политици”, каза друг гласуващ.

Въпреки всичките предварителни проучвания в турските избори винаги има изненади, твърди професорът по политически науки Мурат Сомер.

„По-вероятният сценарии е Калъчдароглу да спечели на първи тур. И когато казваме подобни неща чукаме на дърво в Турция, защото в последните години, за съжаление, изборният ден е имал много очаквани, но в същото време и непредивидими развития.За това не бива да се отпускаме и успокояваме, както съветват от опозицията”, каза той.

Не може да се предвиди и какви ще са ходовете Ердоган, ако претърпи поражение, казва още професор Сомер. „Винаги е възможно да оспорваш, че има грешки в резултатите или, че опозицията е направила нещо и това не са реалните резултати. Това е риск, той може би ще иска да го направи”, добавя той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.