Това е най-оспорваният вот в южната ни съседка от десетилетия насам

Инфарктна разлика между Ердоган и Кълъчдароглу на президентските избори в Турция. По всяка вероятност победителят ще стане ясен след балотаж. Това е най-оспорваният вот в южната ни съседка от десетилетия насам.

Според данните на избирателната комисия към 10.00 ч. при 84% обработени протоколи за настоящия държавен глава Ердоган са гласували 49.4% от избирателите, а 44,9 на сто са дали своя вот за кандидата на опозицията – Кемал Кълъчдароглу. 

Часове след като числата дадоха преднина на Ердоган в президентската битка, централата на партията в Истанбул беше обградена от празнуващи хора. От балкона на централата в Анкара Ердоган коментира първите резултати. „Вече водим пред нашия основен конкурент с 2.6 милиона гласа. Смятам, че тази цифра ще става все по-голяма с приближаването към окончателния резултат. Все още не знаем дали това ще сложи край на президентските избори още на първи тур с 50+1% избиратели, както е по закон. Ако решението на избирателите е, че вотът е приключил – няма проблем. Изборите за парламент в Турция вече приключиха и Народният алианс спечели мнозинство”, каза Реджеп Ердоган.

Основният му конкурент за поста - Кемал Кълъчдароглу, също направи коментар на изминалия вот. „Въпреки всичките му клеветнически кампании и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше. Никой не трябва да се радва при свършен факт. Изборите не се печелят от балкона. Резултатите от вота продължават да пристигат. Ако нацията е решила да бъдем на балотаж – за мен е удоволствие. Със сигурност ще спечелим тези избори на втори тур. Ще видите това”, каза той.

Парламентарния вот също печели партията на Ердоган и засега изглежда, че тя ще има 266 депутати. На 28 май Ердоган и Кълъчдароглу отново ще се изправят един срещу друг. Очакванията на турските анализатори са настоящият президент да вземе голяма част от гласовете на третия кандидат - Синан Оган.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.