Вторият тур на изборите ще е на 28 май

Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу отиват на балотаж на 28-ми май.  Нито един от двамата не успя да премине бариерата от 51 процента, за да стане президент още тази неделя. Все пак Ердоган има преднина.

При почти 100 процента обработени протоколи данните показват, че Ердоган събира 49,5 на сто от подкрепата на турските избиратели.  Кемал Кълъчдароглу изостава с няколко пункта – получава 44,89 на сто от гласовете. Синан Оган остана на трета позиция с 5,17 процента.

Часове след като числата дадоха преднина на Ердоган в президентската битка, централата на партията в Истанбул беше обградена от празнуващи хора. балкона на централата в Анкара, настоящият президент коментира първите резултати.

„В момента мнозинството в парламента е в нашия „Народен съюз”. Нашият съюз доминира почти всички комисии. Затова не се съмняваме, че изборът на нашата нация, която даде мнозинството в парламента на нашия съюз, ще бъде в полза на доверието и стабилността на президентските избори”, заяви Ердоган.

А опонентът му отговори. „Избори не се печелят от балкона”, контрира Кълъчдароглу.

Наред с политиците, хората също анализираха резултатите от вота. На 28 май Ердоган и Калъчдароглу отново ще се изправят един срещу друг. Очакванията на турските анализатори са настоящият президент да вземе голяма част от гласовете на третия кандидат Синан Оган.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.