Такава прогноза направи в "Здравей, България" икономическият министър

Инфлацията през май вероятно ще бъде под 10%. Такава прогноза направи в студиото на "Здравей, България" икономическият министър Никола Стоянов.

„Това, което повтарям от няколко месеца - че лятото вече очакваме едноцифрена инфлация, е на прага да се случи още през май месец. Вярвам, че тази тенденция ще продължи”, добави той. Стоянов направи уговорката, че данните са спрямо сегашната обстановка, но никой не може да даде дългосрочна предвидимост заради войната в Украйна.

По думите на ресорния министър има всички основания и цените на храните да паднат, тъй като тези на горивата са се върнали на нива от 2021 г. Хранителните продукти на едро поевтиняват, заяви Стоянов и допълни, че е въпрос на време разликата да се усети и от крайния потребител. Няма продукти, чиито цени се покачват, извън сезонните, при които тази тенденция е ежегодна, обясни ресорният министър. Проектозаконът, който предвижда няколко вида хранителни продукти да имат максимална надценка от 10%, ще бъде придвижен за гласуване в Народното събрания, обеща Стоянов.

Икономическият министър коментира и чуждестранните инвестиции у нас. По думите му в България „идват много инвеститори, но вероятно биха идвали много повече, ако имахме политическа стабилност”. Стоянов изтъкна ниските данъци в България и геополитическата обстановка като предимства за производството у нас.

„Това, което ми прави впечатление, е, че имаме много да работим. През последните 20-30 години буквално са зарязани връзките ни с много държави, с които традиционно сме имали много сериозни бизнес отношения. Няма срещи на високо ниво от много, много години”, призна министърът. Най-голямото затруднение пред българския бизнес в момента е липсата на работна ръка, категоричен е той. Според Стоянов трябва законодателството да е по-гъвкаво по отношение на вноса на работници от други страни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.