Това поставя под заплаха кораловите рифове

В залива Акаба, който се дели от Йордания и Израел, се разиграва трагедия: един вид морски таралеж е напълно изчезнал. Отсъствието им от биоценозата може да има тежки последици за местните коралови рифове, които са една от туристическите атракции на залива, пише БГНЕС.

Според учени от университета в Тел Авив цялата популация от черни морски таралежи, известни с това, че помагат за поддържането на кораловите рифове здрави, е изчезнала само за няколко месеца. Същото се е случило и в други части на Червено море - във водите на Египет и Саудитска Арабия.

Виновен за измирането на таралежите е паразит, едноклетъчен ехинодерм. По принцип морските таралежи рядко страдат от паразити и подобна повсеместна смъртност е знак, че таралежите са беззащитни пред непозната досега заплаха.

От заразяването до смъртта на таралежа минават само два дни. Някои от мъртвите таралежи са изхвърлени на брега от прибоя. Друга част се пренасят от рибите, което може би спомага за бързото разпространение на паразита.

Съобщения са получени и от Турция и Гърция.

Океанолозите осъзнават, че е твърде късно да бият тревога. "Нищо не може да се направи, за да ги спасим", оплакват се учените. Единственият начин да се спаси видът е да се създаде размножително стадо от здрави индивиди в изолиран залив.

Морските таралежи са интересни животни сами по себе си, но също толкова важно е, че тяхното съществуване осигурява запазването на кораловите рифове. "Скъпоценните камъни" на Червено море са една от основните причини, поради които туристите, и най-вече гмуркачите, се стичат там. Израелският Ейлат например, основният курорт в тази част на Червено море, е почти изцяло запълнен през сезона с водолази, които искат да се докоснат до подводната красота. Морските таралежи се хранят с водорасли, които се конкурират за светлина и хранителни вещества с коралите, така че ако таралежите изчезнат, водораслите просто ще задушат по-крехките корали. Още по-лошо е, че заразата се разпространява лесно и шансовете на коралите да продължат да живеят намаляват. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.