Вотът на Оган се разделя, обясни Мариян Карагьозов

„Ерата на Реджеп Ердоган вероятно ще продължи. Въпреки известния отлив на подкрепа на изборите, неговата партия, в коалиция с Партията на националистическото действие, получава около 45% подкрепа и се радва на мнозинство в турския Меджлис. Те ще имат законодателен комфорт”. Това заяви Мариян Карагьозов, политолог в Института по балканистика в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Вотът на Оган се разделя – вероятно някои ще подкрепят Ердоган, други – Дароглу, каза още експертът за ситуацията преди втория тур на президентските избори в южната ни съседка.

„Турците са силно привързани към правото си на глас. Не е много ясно дали тези националистически залитания няма да отблъснат кюрдския електорат. Два са факторите за отминалия вот – негласувалите и националистическия вот”, каза Карагьозов.

България е заинтересована да развива добросъседски, търговски, всякакви отношения с Турция, изтъкна политологът. "Ако Ердоган спечели, вероятно ще се запазят всички международни тенденции – отношенията с близкоизточните страни, опити за сближаване с Израел. Шансовете опозицията да спечели са по-малки", смята Карагьозов.

„Национализмът е широко разпространен в Турция. Там има около 4 млн. сирийци, които са основно в южните провинции, както и в големите градове на страната. Доста хора от Африка пристигнаха в Турция”, каза Карагьозов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook