Според източници на NOVA от разследването Еврото е обявен за издирване

Спецоперация в столичен ресторант. По първоначална информация обект на проверка са бившият следовател Петър Петров, по прякор Еврото, както и бизнесменът Размиг Чакърян, по-известен като Ами.

От МВР не обявяват каква е причината за акцията. Прокуратурата, която води разследването, също запазва мълчание. Според източници на NOVA от разследването едно от двете лица, обект на проверката - Пепи Еврото, е обявено за издирване.

Мащабна спецакция в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

За последно името на Петров беше споменато в почивните дни, когато се разпространиха снимки, на които той е със заместник-главния прокурор и шеф на Следствието Борислав Сарафов. Мястото на срещата им е ресторант „Осемте джуджета”. Пред NOVA Сарафов обясни, че не знае каква е причината за днешната акция, но напомни, че в годините назад следователят Петров е бил в много близки отношения с главния прокурор Иван Гешев. Дали това все още е факт - не знаел.

Всичко започнало снощи, когато спецполицаи започват проверка в известен столичен ресторант в кв. „Драгалевци”. „Нямаше чак мащабна спецакция. Ако имаше мащабна, те щяха да затворят ресторанта. Те не са и влизали в него. Просто бяха навън, оглеждаха и това беше”, каза управителят на ресторанта Николай Иванов.

По думите му акцията продължила около 15-20 минути. Документи от заведението не са изисквани, не са проверявани и посетителите. „Под надзора на Районната прокуратура на София, изпълнявайки тяхното постановление, бяха извършени процесуално-следствени действия на няколко адреса”, заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Петър Петров-Еврото е обявен за издирване

Няма задържани, категорични са от МВР. По непотвърдена информация по време на акцията са били търсени двама души - Петров и Чакърян. Нито един от двамата обаче не е открит в заведението. Неофициално се твърди, че Еврото е избягал през заден вход. Опитите на NOVA да се свърже с него се оказаха неуспешни.

„Това, което ние правим, е с наши сили да съдействаме на конкретни искания. Те са най-вече да осигурим сили, които да съдействат при извършване на процесуално-следствени действия, които се планират от самата прокуратура”, посочи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Петров беше основен герой в аферата „Осемте джуджета”, когато собственикът на завод за асансьори Илия Златанов го обвини в схема за присвояване на имущество. „Семеен скандал беше допреди да се намеси Пепи Еврото и Любена Петрова и хората около Пепи Еврото”, коментира синът на Илия Златанов - Явор Златанов.

Името на Петър Петров нашумя през годините и като свидетел на прокуратурата по множество обществени дела. Той беше основна фигура в процеса срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Обвинението срещу тях беше, че са дали 20 000 евро на Петров, като в замяна са поискали прекратяване на дело срещу Цонев. Съдът ги оправда.

Размиг Чакърян, известен като Ами, е свързван с лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево”. Преди години той се смята за особено близък до разстреляния преди дни в Южна Африка Красимир Каменов-Къро.

„Има ясни данни за конфликт между покойния Красимир Каменов-Къро и въпросния господин. Но трябва да се изяснят редица обстоятелства, преди да се правят, каквито и да било изводи”, добави Демерджиев.

В сряда служител на МВР заминава за Южна Африка, за да се запознае на място с разследването на убийството на Красимир Каменов, каза още силовият министър. По първоначална информация не става въпрос за българска група килъри. Работи се по всички версии за покушението.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.