Помощта за сигурността на Украйна от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. насам ще достигне 37,6 млрд. долара

Пентагонът обяви нов пакет оръжия за Украйна на стойност 300 млн. долара, включващ системи за противовъздушна отбрана и десетки милиони боеприпаси, предаде АФП.

Министерството на отбраната заяви, че с последните доставки общата стойност на американската помощ за сигурността на Украйна от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. насам ще достигне 37,6 млрд. долара.

"Съединените щати ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, за да предоставят на Украйна способности, които да отговорят на непосредствените ѝ нужди на бойното поле и на дългосрочните изисквания за подпомагане на сигурността", се казва в изявление на Пентагона.

Финландия изпраща пакет с военна помощ за Украйна на стойност 109 млн. евро

Съединените щати водят безпрецедентните усилия на НАТО и други съюзнически държави да снабдяват Украйна с оръжие и друга помощ.

Последните доставки на оръжие идват в момент, когато Украйна подготвя контраофанзива, целяща да отблъсне руските сили от окупираните територии в източната и южната част на страната.

Пентагонът заяви, че пакетът на стойност 300 млн. долара включва боеприпаси за зенитно-ракетните комплекси „Пейтриът“, ракети AIM-7, системи за противовъздушна отбрана „Авенджър“ и преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър“.

Част от пакета са и боеприпаси за високомобилни реактивни системи за залпов огън(HIMARS), 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди, 105-милиметрови танкови боеприпаси и самолетни ракети „Зуни“.

Съединените щати изпращат на Украйна над 30 млн. боеприпаса за стрелково оръжие, съобщи Пентагонът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС