Според главния прокурор Съветът не може да вземе решение, защото е с изтекъл мандат

Без решение за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор. Висшият съдебен съвет не обсъди въпроса, тъй като адвокатът на Иван Гешев пуснал молба за отлагане на заседанието.

„Не мисля, че забавя с нещо. Важно е процедурата да бъде изрядна. В това число, човекът, който се защитава, в случая Гешев, да има правото да го направи. Не мисля, че шиканирания на процеса, от какъвто и да е характер, ще повлияят на скоростта на взимане на решение”, коментира министърът на правосъдието Крум Зарков.

ВСС отхвърли искането за отлагане на заседанието за отстраняване на главния прокурор

В документа са посочени две причини за отлагането - предварително планирано участие на Гешев в международна конференция извън София, както и внезапно заболяване на адвокат Радостина Томова.

„Въпреки представената молба и приложените към нея доказателства, нямаме основание да отлагаме разглеждането на производството. Аз приемам този служебен ангажимент на Гешев, съжалявам, че трябва да използвам този израз, но юристите го наричат „превратно упражняване на права”, посочи членът на ВСС от Съдийската колегия Атанаска Дишева.

„Според мен тази процедура е изключително по-сериозна от всяка дисциплинарна процедура. Тази процедура, ако бъде доведена до Указ на президента, ние знаем, че актове на президента подлежат на контрол пред Конституционния съд. Така че нека да спазваме конституцията, колеги”, призова членът на ВСС от Съдийската колегия Вероника Имова.

На 5 юни ВСС ще обсъжда второто предложение за предсрочно освобождаване на Гешев

Така с 14 гласа „против” и петима „за” кадровиците не приеха да отложат заседанието. Не се съгласиха и с друго искане на Гешев - производството да бъде спряно, докато Конституционният съд не се произнесе по питането му дали този състав на Висшия съдебен съвет е легитимен да вземе подобно решение.

„Това, че г-н Гешев се е обърнал с тълкувателно питане към Конституционния съд, не мисля, че спира производствата, които текат срещу него”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.

„В настоящия случай искането, с което е сезиран Конституционният съд, не е за противоконституционност на закона или друг акт на Народното събрание, или акт на президента, а за тълкуване”, уточни Дишева.

Няколко часа отне на кадровиците дебатът дали и кои доказателствени искания да бъдат допуснати, когато въпросът за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев ще се гледа по същество. По искане на вносителите в деня на обсъждане ще се изслушат шефа на Следствието Борислав Сарафов и неговия заместник Ясен Тодоров.

По настояване на Гешев пред ВСС ще говорят всичките му заместници и следователите, първи огледали мястото на взрива край колата му, както и израелският експерт заради чието участие в разследването беше поискано предсрочното прекратяване на мандата.

Днес стана ясно, че Гешев е изпратил становище по второто искане, което е за нарушаване на етичните правила на българските магистрати. В 17 страници главният прокурор обяснява защо според него настоящият състав на ВСС е нелегитимен да вземе подобно решение. Иска отвод на четиримата вносители. Според него върху двама от тях - Георги Кузманов и Йордан Стоев, е упражняван политически натиск.

Най-рано следващия четвъртък ВСС ще дебатира по същество предсрочното освобождаване на Гешев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.