Затова ще сезират парламента и комисиите

Нов скандал на тема бюджет в парламента. Депутатите вече приеха удължаването на финансовата рамка в комисия, но не бързат да го направят и в пленарна зала. Вместо това БСП атакуваха служебната власт за това какво се случва със Сребърния фонд.

Пореден ден намерението на служебното правителство да могат да се използват парите в Сребърния фонд, които са предназначени за гарантиране на пенсиите, е основната бюджетна тема. Става въпрос за 3,7 млрд. лв. Днес БСП обвиниха кабинетът „Донев”, че дори вече е похарчил част от тях. В отговор от Министерството на финансите показаха наличността, че всички пари са недокоснати.

Въпреки че до 10 юни остава малко време, за да успее да мине удължаването на бюджета на две четения, депутатите и днес не вкараха тази точка за разглеждане. Вместо това както и на бюджетна комисия, БСП поискаха да знаят защо служебното правителство настоява да има достъп до парите от еврофондовете и Сребърния фонд.

„За какво са ви парите от Сребърния фонд, които не са пипани от 2006 г.? При това с обяснението от министъра на финансите „Ние няма да ги използваме, ама вие ни ги размразете ей така, за всеки случай.” Ще бъдат ли откраднати и те като онези от Здравната каса?”, заяви Нинова.
Отговорът – да може да се използват с условие да се върнат, вместо да се прибягва до нови дългове.

„Онова, което е предложено в удължителния закон, е по-голяма гъвкавост при ползването на тези средства, така че да не е прибягва до тегленето на държавен заем. Краткият отговор на въпроса е – Не, средствата няма да бъдат откраднати”, обясни Лазар Лазаров, министър на труда и социалната политика.

БСП обаче разполагали с данни, че без позволение служебното правителство вече харчело парите.

„През март и април служебният кабинет е в разрез със закона, с който им забраняваме да го правят, са ползвали този фонд. И сега искат с това предложение със задна дата да им узаконим беззаконието”, каза Нинова.

„Опровергавам това и твърдя, че служебният кабинет във всичките си действия се е ръководил от законите на страната и интересите на народа”, категоричен е Лазаров.

БСП обаче настояха и поискаха информация от БНБ и ресорният министър Росица Велкова.
„Искаме да отговори официално министърът на финансите, тъй като имаме подозрения, че те не са използвани по предназначение”, обясни Румен Генчев.

Малко по-късно в съобщение на сайта си от Министерството на финансите написаха, че всички средства по Сребърния фонд и по програми и проекти на Европейския съюз „са налични в пълен размер“. И допълват, че спазват ограниченията при управлението на средства.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.