Единствената връзка на жителите на село Ребърково със света е тясна тревиста пътека

Повече от денонощие и половина хората от мездренското село Ребърково се борят с това, което им причини придошлата река. Пороят разруши път и буквално откъсна от света цял квартал в населеното място.

Добрите новини за местните - в ранния следобед беше възстановено водоподаването в основната част на селото. Токът беше пуснат около 17 ч. 

ПОТОП В СЕВЕРОЗАПАДА: Порои предизвикаха наводнения в няколко села, заляха и Е79 (ВИДЕО)

„Очакваме институциите да се раздвижат и да работят. Или да ни изселят, за да не ни умъртвят”, казват местните жители. 

Екипи на електроразпределителното дружество втори ден работиха на терен, за да възстановят подаването на електроенергия. Наложи се да опънат временно трасе, защото един от стълбовете е сериозно подкопан и страховито наклонен към реката, а другият е смазан от високата над 2 метра и половина приливна вълна.

Невижданото досега ниво на водата е причина хората да смятат, че не само поройният дъжд е причинил бедствието. Версиите са няколко, но всички са свързани с човешка намеса, която касае изсичане на дървета, строителство по новото трасе на главен път Е-79 и непочистено корито.


Хората от наводнените къщи на другия бряг на реката вече второ денонощие чистят огромни количества тиня, а от днес аварийно-спасителните екипи от общината се заеха да прокопаят и коригират руслото на реката. После ще се направи насип.

Кметът на селото Петър Петков призова да се извършат тези дейности, за да може да се възстанови поне временно пътя. 

От Община Мездра уверяват, че ще се работи денонощно, за да може да се осигури достъп на хората до къщите им още през втората половина на утрешния ден.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.