Според ГЕРБ-СДС преговорите с първия мандат са стигнали дори до имена на министри

ГЕБР-СДС и БСП с взаимни обвинения. Още вчера Бойко Борисов заговори за преговори за кабинет с първия мандат. Той дори цитира конкретни имена, спрягани за министри. Сред тях било дори това и на Георги Свиленски от БСП за Регионалното министерство. Лично той обаче отрече. Социалистите са категорични, че имена не са обсъждани.

Борисов: Щеше да има кабинет с първия мандат, ако Нинова не се беше дръпнала. Министрите бяха договорени

Въпреки че вече има сформирано правителство, на масата продължава да е темата как се е стигнало до него и защо първият мандат не е успял. От ГЕРБ-СДС твърдят, че по време на преговорите с останалите партии, извън ПП-ДБ, са стигнали дори до състав на кабинет.

„Смея да твърдя, че преговорите бяха в доста напреднала фаза. На различни нива бяха обсъждани и с различни преговорни групи имена за министри. Включително и на г-н Свиленски. Тези неща не бяха договорени. Не казвам, че това е било окончателно решение. В различни етапи на преговорите е имало различни имена, които бяха подавани в преговорните екипи и бяха обсъждани за различни ведомства и министерства”, посочи Деница Сачева.

Трифонов обвини в лъжа Борисов относно твърденията му за договорен състав на МС с първия мандат

От БСП обаче са категорични - нито са им предлагани министерски кресла, нито те са ги искали. „Призовавам г-н Борисов да спре да лъже, да не кара и неговите народни представители да правят същото по медиите. Госпожа Сачева - персонално. Никога БСП не е говорила за министри, никога не е говорила за министерства, никога не е поставяла въпроса с имена. Най-малкото аз щях да знам, че съм номиниран за какъвто и да е било министър”, коментира Свиленски.

Самите БСП решиха да не подкрепят правителство с мандат на първите, защото не им харесал подходът им. Сега смятат, че темата се претопля неслучайно.

„Интригите, които се опитва да вкарва Борисов, са единствено да отклонят вниманието ви от искания му имунитет и безпринципната коалиция на позора, която съставиха с ПП”, заяви Свиленски.

Оценките на политическите формации за ротационното правителство (ОБЗОР)

„Причините, които БСП излъчва в публичното пространство по отношение на различни послания, които ние сме имали към едни партии, а към тях други - просто това не е вярно”, отговори Сачева.

ГЕРБ-СДС проведе преговори и с групата на ИТН. След като вчера лидерът им Слави Трифонов също отрече да са водени разговори за министри с тях, днес това направи и Гроздан Караджов.

„Никой не е разговарял с мен по тази тема. Нито Слави Трифонов, нито Тошко Йорданов са разговаряли на такава тема”, подчерта Караджов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.