"Това е некоректно, неморално, цинично, престъпно и криминално”, каза Мутафчиев

„Според данни на НСИ и министерство на финансите, за 2020 г. културните институции са допринесли с 5,6% за БВП. За 2021 г. културните институти в страната са създали 6% от Брутния вътрешен продукт. Като бранш култура ние получаваме 0,5% от бюджета. Това е некоректно, неморално, цинично, престъпно и криминално”. Това заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите на Мутафчиев, до 1 октомври театрите, музеите и галериите може да са фалирали, ако субсидията от държавата не бъде приета със задна дата. 137 са регионалните музеи и галерии, а тяхната субсидия е увеличена с 1,28 лева. Той призова при протест на културните институции да бъдат затворени музеи, галерии, читалища, библиотеки, театри – всичко, което произвежда културен продукт.

„Ситуацията е много динамична и едва ли са само 40 млн. лева. Дори да им се разминат протестите на артистите и продължи в закона да пише, че субсидията е до… млн. лева това дава възможност на всеки недобросъвестен министър след това да ограничи субсидиите за култура”, обясни Мутафчиев.

Той обясни, че до момента субсидията бе 3 лв. (на билет) за драматичен театър, а сега стана 4,50 лева. Нашият стремеж е да стане 7 лева, за да може театрите и екипите да се справят с инфлацията, с високите цени на материалите за декорите, на тока.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.