Две инстанции вече го осъдиха на девет години затвор

Финал на делото за смъртта на Милен Цветков. Обвиненият Кристиан Николов сe извини на близките на журналиста пред съда и помоли за снизходителност. Адвокатът на близките на Милен настоява делото да бъде върнато на втора инстанция и Николов да получи по-сурово наказание.

Три години, след като Цветков беше убит навръх Великден, докато чака на светофар в столицата, делото стигна до Върховния касационен съд. Пред ВКС има две възможности - или да го върне за ново разглеждане на втора инстанция, или да потвърди присъдата от девет години затвор за Николов.

ВКС ще разгледа делото за смъртта на Милен Цветков

Пред медиите подсъдимият Николов отново запази мълчание. Пред съда обаче заяви, че се разкайва от дъното на душата си. Сподели, че след катастрофата животът му и този на семейството му не е същият.

„Днес тук няма членове на семейството на Милен Цветков. Но искам да се извиня. Извинявам се от дъното на душата си! Моля се на Господ душата му да почива в мир”, посочи той.

Неговият адвокат поиска по-ниска присъда. На две инстанции Николов беше осъден на девет години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост. „Ние искаме намаляване на размера на наказанието. Не говорим за условно осъждане, а за ефективно, но с по-малък размер”, коментира адвокатът на Николов Константин Симеонов.

Бдение в памет на Милен Цветков (СНИМКИ)

Въпреки че близките на Цветков не дойдоха на последното заседание, адвокатът им поиска по-сурово наказание. Според Менко Менков делото трябва да бъде върнато за ново разглеждане на втора инстанция, а Николов да бъде осъден за умишлено престъпление.

„От самото начало твърдим, че формата на вината е евентуален умисъл - употребата на няколко вида наркотични вещества преди извършване на деянието, липсата на опит да бъде предотвратено ПТП с особено висока скорост, два пъти надвишаваща допустимата, възприятие на МПС, спрели за изчакване на светофар, пресичането на пешеходци”, уточни Менков.

„Не може да не кажем, че наказание девет години „лишаване от свобода” не е малко наказание все пак”, уточни прокурорът от ВКП Божидар Джамбазов.

Николов ще чака решението на ВКС под домашен арест. Два дни домашен арест се броят за един лишаване от свобода. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.