В отсъствието на ПП-ДБ приеха правила за шефове на регулатори

С бойкот, при това от част от управляващите, и с остри реплики протече днешното заседание на парламента. В отсъствието на  „Продължаваме Промяната-Демократична България” народните представители гласуваха правилата за избор на гуверньор на БНБ, шеф на Сметната палата и на НЗОК. От „Възраждане” и ИТН обвиниха втората политическа сила, че с отсъствието си в зала индиректно са подкрепили ГЕРБ да прокарат техните правила за избор на ръководители на регулаторите. Стигна се и до вкарване на извънредна точка в дневния ред. След като почти седмица не се удовлетвори желанието на ПП-ДБ да бъде изслушан правосъдният министър, днес по предложение на ГЕРБ-СДС той беше извикан в Народното събрание. И там критиките на закъсняха, защото в крайна сметка министърът беше изслушан в отсъствието именно на ПП-ДБ, които настояваха това да се случи.

„Ако някой си мисли, че това ще бъде цената - всички регулатори, които са с мандат от 5 години да бъдат заменени, много се лъже”, заяви Кирил Петков от ПП-ДБ.

Раздор между първите две сили в НС заради готвената смяна в ръководствата на служби и регулатори

Отговорът от страна на ГЕРБ-СДС не закъсня.

„И сега искат и регулаторите. Говорих с Христо Иванов. Малко им било времето от 7дни да се направи механизъм. Вече месец и половина ние нямаме механизми. По-точно те назначават навсякъде само свои хора”, контрира Бойко Борисов.

Отсъствието на втората политическа сила беше атакувано от останалите партии.

„Г-н Борисов, вашите коалиционни партньори ги няма. Моля ви вземете мерки или излезте и обяснете на българското общество кой управлява държавата", заяви Георги Свиленски от БСП.

Последваха и обвинения в скрита подкрепа за ГЕРБ-СДС за прокарване на техните правила за избор на шефове на БНБ и Сметната палата.

Депутатите от ПП-ДБ отказаха да влязат в пленарната зала

„Дебат няма да има. ПП-ДБ ги няма в залата. Днес са на курс за заварчици. Някой от администрацията да се обади в посолството и да пита кога ще им свърши инструктажът и дали днес ще дойдат на работа”, каза Стоян Таслаков от „Възраждане”.

„ПП-ДБ най-много вдигаха аларма по темата, а в момента не са в залата. С тяхната липса в зала и негласуване минават нещата на ГЕРБ-СДС и всъщност те направиха това, за което обвиняват „Възраждане” при избора на Пеевски”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

В крайна сметка в отсъствието на част от управляващите депутатите приеха правилата. Като по предложение на ГЕРБ-СДС срокът за ръководител на БНБ беше удължен на 14 дни. Извънредно в парламента беше извикан и министърът на правосъдието, които беше изслушан в отсъствието на тези, които поискаха.

„Моля, за да не дълбаем допълнително дъното, вие лично да представите този проект от името и за сметка на вносителите, които демонстративно напуснаха пленарната зала днес”, призова Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

По време на изслушването въпроси към Славов задаваха единствено от „Възраждане”. Останалите парламентарни групи запазиха мълчание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.