Коментират политолозите Румяна Коларова, Любомир Стефанов и бившият министър Мирослав Севлиевски

Какво ще е бъдещето на кабинета „Денков-Габриел” и ще се стигне ли до ротация? В какво състояние е „сглобката”, има ли успокоение в страната или бушува още напрежение? Тези теми коментираха в предаването „Здравей, България” политолозите Румяна Коларова, Любомир Стефанов и бившият министър Мирослав Севлиевски.

„И настоящето, и бъдещето на това правителство зависят не от примирие, а от степента, в която ще могат да действат заедно и да постигнат реални управленски цели. Въпросът не е какви са отношенията помежду им, а какъв е резултатът, до който стигат”, коментира Румяна Коларова.

Според нея трябва да се гледа законодателната дейност в парламента и изборът на хора в органите с изтекъл мандат в момента.

Борисов и Петков в задочен спор - как да се решат проблемите в управлението

Мирослав Севлиевски даде две предложения, които щели да покажат, че управлението върши работа. 

„Веднага да отменят мораториума за проучване на газ в България. „Атака” го наложи преди десетина години. Пагубно е за България, трябва да бъде премахнато, обслужва руските интереси. Второ – да пуснат безплатни нощни влакове от София до Бургас и Варна, за да могат младите да ходят без пари на море това лято. Това могат да направят сега, когато гледат бюджета”, каза Севлиевски.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пак не се споразумяха, искат лидерска среща (ОБЗОР)

Любомир Стефанов коментира, че законодателството в момента е „на трупчета”. „Парламентарните комисии не работят и това е вследствие, че коалицията не сработва. Едните се гнусят, другите ги е срам. Както искат да го квалифицират, в учебниците ще пише – коалиция. Ако по-бързо го формализират, за да свалят градуса на напрежение, нещата ще тръгнат”, каза Стефанов.

Румяна Коларова очерта и най-важното пред управляващите. Първо - да приемат бюджета. И второ – до октомври да приемат 20-те закона по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според Севлиевски страната ни трябва да положи всички усилия да влезе в Еврозоната.

„Трябва да пазим Денков. Отдавна не сме имали премиер професор. И той изглежда, че е супер професор. И другото важно нещо - че е бегач на дълги разстояния. Той е бягал 3000 метра с препятствие. И е бягал маратон. Този човек знае как се бяга в група, знае кога се изостава и кога се атакува. Това е голямо нещо. И онзи ден, аз го чух да цитира професор Фотев. Чудо е български премиер да цитира български професор. Отдавна не е било. Трябва да се радваме и да ръкопляскаме на това нещо”, коментира още Севлиевски.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова