Коментират Пламен Димитров, адвокат на семейството на загиналата Хариет Стефанович, и бившият шеф на КАТ Тенчо Тенев

Днес се навършва година от трагедията на бул. „Черни връх”, при която загинаха две момичета - 26-годишната Христина Дилева и 21-годишната Хариет Стефанович, пометени от джип, докато чакат на тротоара.

Подсъдим за катастрофата е Георги Семерджиев. Според обвинението той е минал на червен светофар със скорост над 160 км/ч. Експертизите сочат, че е бил под влиянието на метаамфетамини.

При удара колата се разцепва на две. Ранен е и таксиметров шофьор. Семерджиев бяга от мястото на престъплението.

„Надявам се, че Апелативният съд ще потвърди присъдата от 20 години, включително и обезщетението, присъдено за смъртта на Хариет. Надявам се и Върховният съд да я потвърди”, заяви защитникът на семейството на момичето.

Адвокат Пламен Димитров обясни, че делото е било отложено за 28 септември заради служебна ангажираност на защитника на Семерджиев.

„Поискали са разпит на четирима свидетели и допълнителна автотехническа експертиза. На първа инстанция поискаха да бъдат разпитани двете момичета, с които Семерджиев се запознал в Instagram и те поискали да правят тест драйв на автомобила в 23.00 ч. вечерта”, обясни Димитров.  

Според него Семерджиев не може да се измъкне с условна присъда.

„На първа инстанция всички експертизи сочат, че той е шофирал автомобила. За тази допълнителна автотехническа експертиза вещото лице в съдебната зала обясни, че ако Семерджиев е седял на дясната седалка до шофьора, е щял да има множество тежки травми или  да почине на място. Семерджиев твърди, че на задната седалка е било второто момиче. Вещите лица бяха категорични, че ако е имало пасажери на задната седалка изходът щял да бъде летален за тях”, обясни още адвокат Димитров. Той изрази съмнение, че може да бъде намалена присъдата.

„Не пожелавам на никого да види гледката, която видяхме ние тогава”, заяви бившият шеф на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Същевременно вътрешна проверка в МВР показа, че 40 служители са осигурявали чадър над Семерджиев. Година по-късно борбата с джигитите на пътя е приоритет не само за ведомството, но и за кабинета, уверява новият вътрешен министър Калин Стоянов.

„Проблемът е сериозен, да, има присъда по въпросния случай. Предприемаме абсолютно всички мерки, засилваме контрола по пътищата, настояваме за максимално бързо да попълним автомобили за пътна полиция, както и технически средства да се контролира движението по пътя”, заяви Калин Стоянов,  министър на вътрешните работи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.