Заговори се, че може да продадем на Украйна оборудването за АЕЦ „Белене”

Новината за евентуалната визита на украинския президент Володимир Зеленски у нас разпали страстите на политическата сцена. Въпреки липсата на официално потвърждение или опровержение, вече се заговори, че може да продадем на Украйна и оборудването за АЕЦ „Белене”.

Няколко часа, след като се заговори, че президентът на Украйна може да посети България, министърът на отбраната заяви, че съжалява, че е изтекла такава информация.

„Украйна е във война. Зеленски е върховен главнокомадващ и представлява интерес за противника. Но, ако се запази тази възможност занапред, той е един изключително ценен гост и би било голямо признание за България”, заяви Тодор Тагарев.

Признание за България ще бъде, ако Зеленски дойде в България и според Бойко Борисов и Кирил Петков. 

„Това е добър знак за демократичната общност, препотвърждаване на евроатлантическите цели и признание за всичко, което правим последните месеци”, каза Борисов.

Политическите коментари от кулоарите на НС за евентуалната визита на Зеленски

„Г-н Зеленски е световен лидер и ако избере България в утрешното си посещение, това е едно признание, че страната ни е важна в международен план. Ще означава, че ние сме важен партньор на ЕС и НАТО, които са основополагащата подкрепа за Украйна”, смята съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ заяви и готовност да се срещне със Зеленски, ако има посещение. И другите парламентарни сили не потвърдиха да знаят категорично, че президентът на Украйна ще бъде в България.

„Който е поканил г-н Зеленски, да го приеме. Ние не сме. Даже не знаем дали ще дойде в Народното събрание. Но, ако дойде, и ви съберем, и той ще чуе открито и последователно позицията на БСП. Ще разбере защо сме против изнасянето на оръжие и решението за подкрепа за Украйна за НАТО”, каза Корнелия Нинова от БСП.

„Ние научихме от медиите. Нямахме такава информация, но сме развита европейска държава. Това, което се случва в Украйна, е ужасно”, смята Станислав Балабанов от ИТН.

През това време от ГЕРБ-СДС предложиха да продадем неизползваното оборудване за АЕЦ „Белене” на Украйна. И отрекоха да има общо предложението им със слуховете за визитата на Зеленски.

„Ние не знаем дали Зеленски ще идва, но със сигурност нашата идея не е свързана с това. Парите от продажбата на оборудването да отидат по сметките на НЕК”, коментира Делян Добрев.

Румен Христов: Очакваме Зеленски да посети парламента и да направи изявление

От БСП критикуваха остро.

„Ние ще гласуваме „против”. Прави се заради посещението на Зеленски. Да се приключи с проекта „Белене” завинаги и да се скрие, че на площадката няма оборудване за 600 милиона евро, а за 250 млн. евро”, твърди Нинова.

На този фон „Възраждане” и БСП обвиниха министъра на отбраната, че в негово изказване бил намекнал за позициониране на американска база в Черно море, а това било в противоречие с Конвенцията от Монтрьо.

„Това е игра с огъня и може да доведе до много сериозен военен конфликт”, коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Затова БСП поиска Тодор Тагарев да освободи поста си. „Това е абсолютно изкривяване на думите ми”, контрира военният министър.

Декларацията за подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО след края на войната днес не стигна до разглеждане и гласуване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.