"Познавам семейството на Александър Везенков, бях съотборник с баща му", каза Георги Глушков

„Познавам семейството на Александър Везенков, бях съотборник с баща му, познавам майка му. Учеха Сашко на труд, с който да постига резултати. Той показа пътя, за да видят и други, че към високия спорт има много жертви, има много труд”. Това заяви първият българин, играл в Националната баскетболна асоциация (NBA) в предаването „На фокус”. Георги Глушков сега е президент на Българската федерация по баскетбол.

„Кариерата на спортиста не е толкова дълга, не е доживотна. Най-трудното за Везенков сега ще бъде, ако започне да се притеснява от нещо. Той може. И той, и ние знаем, че той може. Сега светът е отворен за всички. Когато аз заминах през 1985 г., беше различно”, каза Глушков.

Тогава той е получавал по 800 долара заплата в САЩ, а останалото е отивало в партията. „Не сме си мислили, че може да станем богати, моята цел беше да играя, не да взимам пари. Натоварваше ме, че не можех да играя толкова, колкото исках. За американците да играя 14 минути на мач беше много, за мен, европеецът, това не беше толкова много. На терена нямах трудности. В отбор от 16 души всеки ден е война на тренировка, и на мач. Не можах да преживея, че там играех по 14 минути, а в Европа играех по 30 минути”, каза Глушков.

Глушков заминава за Финикс с екземпляр от българската история и разговорник. Тази седмица беше много емоционална за него, защото България вече има втори българин, който замина да играе в американската баскетболна лига, известна като лигата на извънземните – това е Сашо Везенков. По повод завършилото днес Европейското първенство, Глушков каза: „Човек си взема поуки, даже когато губи”, допълни Глушков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.