Коментар на доц. Румяна Коларова и Александър Симов

Видя се безсилието на президента. Нарича се кохабитация - да съжителства с правителство, което има абсолютно различна позиция. Всички опити на президента да покаже сила са обречени да изглеждат жалки. Позицията му е елементарна, но няма как да отговаря на вътрешнополитическата или външнополитическата ситуации. Опитите му да компенсира загубите си, опитвайки да покаже сила, където е ясно, че е безсилен и да наложи едноизмерна позиция, го прави слаб. Това заяви политологът доц. Румяна Коларова в "Челюсти".

По думите ѝ Кирил Петков е бил канен в политиката и преди ПП, но се е държал настрана. "Радев ловко използва протестите, за да бъде преизбран", смята тя. 

Какво ще е бъдещето на кабинета „Денков-Габриел” и ще се стигне ли до ротация?

Бившият депутат от БСП Александър Симов от своя страна смята, че правителството нямаше да съществува, ако Радев не е "натресъл" ПП в политиката. "Проблемът на президента е, че в чужбина говори като евроатлантик, а тук - по съвсем друг начин, така пада в своя капан. Позицията му е, че се споделя от много българи. България е съдействала на Украйна от самото начало, а посещението на Зеленски е било с вътрешнополитическа цел -  да послужи като морален вазелин за скрепяване на правителство, съставено върху голяма лъжа, то е едно ГМО", коментира той.

Според него ЕС крепи абсолютно всички партии. "Темата за референдума и за Шенген е повод коалицията да се разпадне", посочи Симов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова